Puhevammaisuus ja vaihtoehtoiset kommunikaatio menetelmät!




Mitä tarkoittaa puhevamma?

Puhevamma tarkoittaa sitä, ettei ihminen pysty asioimaan, viestimään ajatuksiaan tai vastaanottamaan tietoa puhutun kielen avulla. Myös puhevammaisen ihmisen on vaikea ymmärtää mitä hänelle puhutaan. Myös puheen tuottamista voi vaikeuttaa entisestään se, jos ihmisellä on vaikka cp-vamma tai joku muu kehityksellinen häiriö tai kehitysvamma.

Mitä apuvälineitä siihen löytyy?

Siihen löytyy monia erilaisia kommunikaatioapuvälineitä ja keinoja  minkä avulla puhevammaa voidaan kuntouttaa ja parantaa. Esim. internetistä löytyy erilaisia ohjelmia joista on apua kommunikointiin. On sen nimisiä ohjelmia kuin SähköSANOMA ja taike-taulusto. Myös apuvälineinä puhevammaan on kommunikointikansioita ja kuvakortteja. 


Kuinka lähtisit rakentamaan omalle asiakkaallesi kommunikaatiokansiota? Mitä kirjaisit kommunikaatiopassiin? 

Lähtisin rakentamaan omalle asiakkaalleni kommunikaatiokansiota niin, että miettisin miten hän pystyy kommunikoimaan ja sen perusteella kirjottaisin tietoja ensin ylös hänestä ja sitten rupeaisin miettimään, missä hän erityisesti tarvitsee apua ja että hän kuntoutuisi hyvin. Asiakkaan kommunikaatiokansiossa olisi perusasioista mitä tehdään päivittäin niin kuvia jotta hän tietäisi miten päivittäisin toimitaan kun hän ei itse pysty tuottamaan puhetta. Kirjaisin kommunikaatiopassiin asiakkaan perustiedot eli nimi ja ikä. Kirjottaisin siihen myös sen, että missä hän tarvitsee apua ja mitkä asiat ovat hänen kuntoutumisen tavoitteet. 

Kirjaa oppimispäiväkirjaan mitä tietoa löydät tikoteekin sivustolta ja miten voisit materiaalia hyödyntää omassa työssäsi?


Löydän tikoteekin sivustolta tietoa puhevammasta, puhevamman mahdollisista apuvälineistä mitä voidaan käyttää kuntoutuksessa jne... :) Voisin hyödyntää materiaalia työssäni sillä tavalla, että jos asiakkailla on puhevammaa niin käyttäisin asiakkaiden kanssa esim. kuvakortteja ja kommunikaatiokansiota jotta kommunikointi olisi helpompaa asiakkaan kanssa. 



Kommunikaatiokansio 

Esimerkki kommunikaatiopassista 



























Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopputehtävä ja toimintatuokion arviointi!

Mun polvivamma :(