Kunto 2, Eri asiakasryhmien kuntoutumisen tukeminen

Miten huomioin erilaiset asiakasryhmät kuntoutuksessa:


-erityisen tuen tarpeessa olevat lapset ja nuoret (kehityshäiriöt ja oppimisvaikeudet)?

Erityistä  tukea tarvitsevat lapset tarvitsevat kuntoutuksessa paljon aikaa ja sitä, että heille kerrotaan mitä tapahtuu. Lapset ovat vasta niin  nuoria kun heillä todetaan diagnoosi. Huomioin lapset sillä tavalla, että esim. harjoittelen niiden kanssa sosiaalisia taitoja ja mietitään mitä olisi hyviä keinoja, jotta lapsen kuntoutus onnistuisi ja lapsella olisi hyvä elämä edessään. 

- Ikääntyneet henkilöt:


Huomioin ikääntyneet henkilöt kuntoutuksessa niin, että autan ja tuen niitä, jotta esim. heidän sosiaaliset taidot pysyisivät hyvinä ja toimintakyky olisi mahdollisimman hyvä. Yleensä ikääntyneillä tulee muistisairauksia ja liikuntarajoitteita, mutta niitä pystytään hyvin hoitamaan. Fysioterapian avulla pystytään liikunta- ja toimintakykyä parantamaan. Jos on muistisairaus, sitä ei voida kuntouttaa, mutta voidaan vaikka pelata bingoa tai tietovisoja, jotta muisti saattaisi olla vähän parempi. 


-Kehitysvammaiset henkilöt


Huomioisin kehitysvammaisia henkilöitä niin, että he ohjaisin heitä toimimaan itsenäisesti ja tekemään päivittäisiä toimintoja jotta heidän elämänlaatunsa säilyy hyvänä ja ei unohdu päivittäiset askareet. Kuntoutuksessa heitä suurimmaksi osaksi ohjataan ja heitä autetaan päivittäisissä toiminnoissa. 


-Liikunta-ja aistivammaiset henkilöt


Huomioin liikunta-ja aistivammaiset henkilöt kuntoutuksessa niin, että käyttäisin heidän kohdallaan erilaisia apuvälineitä. Mm. on erilaisia kuvakortteja ja kirjoittamislaitteita joiden avulla kuntoutus sujuu hyvin. Liikuntavammaisilla on erilaisia apuvälineitä liikkumiseen joiden avulla harjoitetaan liikkumista. Aistivammoja on näkövamma ja kuulovamma. Näkövammaan on kuntoutuksessa erilaisia apuvälineitä. Esim. tekstiä suurentava lukutelevisio, kiikari, keppi ja opaskoira. Huomioisin näkövammaista niin, että hän voisi käyttää näitä apuvälineitä jotta hänen kuntoutumisensa sujuisi ongelmitta. Kuulovammaan on apuvälineinä kuulokoje ja kommunikaattori. Niiden avulla kuulovammaista kuntoutetaan. Myös tulkki on tosi tärkeä kuulovammaisen kuntoutuksessa. 


- Mielenterveyskuntoutujat

Mielenterveyskuntoutujan kuntoutuksessa tulisi ottaa huomioon kuntoutujan oma asiantuntemus omasta elämästä. Silloin mielenterveyskuntoutujan kuntoutus voisi olla helpompaa, kun kuntoutuja tietäisi mitä elämähaluja hänellä on ja kuntouttaja voisi kuunnella kuntoutujan omia toiveita ja sen kautta toteuttaa kuntoutusta. 

- Päihdekuntoutujat 

Huomioisin päihdekuntoutujaa kuntoutuksessa niin, että tukisin ja auttaisin häntä kuntoutuksessa, jotta hän ei syrjäytyisi ja joutuisi huonoille teille kuntoutuksen aikana. Myös minun pitää lähihoitajana huomioida päihdekuntoutuksessa  asiakkaan läheiset ja kertoisin heille millaista on päihdekuntoutujan kuntoutus. Huomioin myös kuntoutuksessa sen, että kuntoutuja tekisi mahdollisimman paljon itse etten minä lähihoitajana tekisi hänen puolestaan. Hyvä kuntouttava työote on tärkeä kuntoutuksessa! Myös yrittäisin vahvistaa jäsenyyttä ja osallistumista yhteisössä.  

Huomioin kuntoutujan yksilöllisyyden niin, että en kerro hänen asioistaan kenellekkään ja pidän salassapitovelvollisuuden. Seksuaalisen monimuotoisuuden huomioin niin, että hänellä on oikeus olla sellainen kuin on ja hyväksyn sen ja tuen häntä jos tulee vaikeuksia sen asian kanssa. :) 


 Ohjaan ravitsemusta, terveyttä edistävää liikuntaa ja luovia menetelmiä kuntoutuksessa niin, että käyttäisin erilaisia luovia menetelmiä jotta kuntoutus sujuisi ja kuntoutujalla olisi mahdollisuus miettiä itse erilaisia luovia menetelmiä, joiden avulla kuntoutuisi. Ohjaisin ravitsemusta  kuntoutuksessa niin, että mietittäisiin yhdessä kuntotujan kanssa hyvä ruokavalio, jonka avulla hänet saataisiin kuntoutumaan ja että hänelle ei tulisi paino-ongelmia. Terveyttä edistävää liikuntaa ohjaisin niin, että kannustaisin kuntoutujaa liikkumiseen, että esim. kerran päivässä kävisi kävelylenkillä. 

Ohjaan ryhmiä kuntoutuksessa niin, että yhdessä ryhmän kanssa mietittäisiin, miten saataisiin kuntoutusta aikaan ja millaisia erilaisia juttuja keksittäisiin, että kuntoutus sujuisi. Esim. juuri mietittäisiin erilaisia luovia menetelmiä, joiden avulla kuntoutus onnistuisi. 

Kuntoutuksen tukemisessa huomioin työturvallisuuden niin, että esim. pidän asiakkaan huoneen siistinä ja otan kaikki ylimääräiset tavarat pois lattialta, jotta asiakas ei kompastuisi ja satuttaisi itseään tai etten minä satuttaisi itseäni työn teon aikana. Huomioin työturvallisuuden kuntoutuksessa myös niin, että muistan kinestetiikan ja ergonomian oikeat ohjeet jotta minulle ei tulisi selkäkipuja tai muita vaivoja töissä. 



Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopputehtävä ja toimintatuokion arviointi!

Mun polvivamma :(