Ikääntyneiden kuntoutus!

Millaiset tilanteet ja tapahtumat johtavat ko. asiakkaan/asiakasryhmän kuntoutuksen tarpeeseen?

 Asiakasryhmän kuntoutuksen tarpeeseen saattavat johtaa esim, jos ihminen on saanut aivoinfarktin ja hänellä on toispuoleinen halvaus tai jos on mielenterveydellisiä häiriöitä myös sen takia voi joutua kuntoutukseen. Se työssäoppimispaikka missä olen, on kuntoutus-ja arviointiosasto ja sinne tulee myös asiakkaita sairaalasta esim. juuri toimintakyvyn arvioinnin takia, että arvioidaan millaista toimintakyky on. Joillakin asiakkailla on pelkästään selkä- tai lonkkakipuja jonka takia heidät tuodaan kuntoutukseen, jotta mahdollisesti pääsee takaisin kotiin.

Miten ja milloin kuntoutustarve yleensä havaitaan?

Kuntoutustarve yleensä havaitaan sen mukaan, miten asiakas pystyy itse selviämään arjesta ja että onko hänellä hyvä toimintakyky. Kuntoutustarve havaitaan yleensä silloin  kun on ollut pidemmän aikaa sairaana tai sairaalassa.


Millaisia kuntoutusmuotoja ja –toimenpiteitä käytetään?

Kuntoutusmuotoja ja toimenpiteitä on erilaisia. Yleisesti suosituimmat ja yleisimmät kuntoutusmuodot vanhuksilla on se, että ne käyvät fysioterapiassa. Myös jotkut ihmiset käyvät toimintaterapiassa ja sosiaaliohjaajan/ työntekijän juttusilla.

Selvitä asiakasryhmän erityispiirteet, jotka vaikuttavat vuorovaikutukseen, ohjaukseen ja ohjaustuokion suunnitteluun

Vanhuksien yleisimmät erityispiirteet ovat ne, että monilla on muistisairauksia, jonka takia vuorovaikutustaidot saattavat olla huonot. Jotkut saattavat ihmetellä, miksi toinen ei muista jotain asiaa tai tiedä. Vuorovaikutukseen, ohjaukseen ja ohjaustuokion suunnitteluun eniten vaikuttaa juuri nämä muistisairaudet.

Mikä on kuntoutumisen tukemisen kannalta, kuntouttavan työotteen kannalta perusteltu hyvä ohjaustuokio. Miksi?

Hyvä ohjaustuokio olisi tuolijumppa, koska siinä asiakkaalla on mahdollisuus tehdä mahdollisimman paljon itse, eikä hoitajan tarvitsisi auttaa häntä.

Mitkä ovat asiakkaan toiveet ja tarpeet hyvässä arjessa?

Uskoisin, että asiakkaan toiveet olisivat hyvässä arjessa ne asiat, että hän pärjäisi itsenäisesti eikä tarvitsisi toisen apua. Asiakkaan tarpeet hyvässä arjessa on ne, että hän saisi tehtyä asiat itsenäisesti ja osaisi käydä kaupassa jne.

Mitä kuntoutumisen tukeminen tarkoittaa tämän asiakasryhmän kohdalla??

Ikääntyneiden ihmisten kohdalla kuntoutumisen tukeminen tarkoittaa sitä, että annettaisiin asiakkaan tehdä mahdollisimman paljon itse, jotta toimintakyky säilyisi hyvänä eikä tulisi raajoihin mitään kipuja tai muita ongelmia. Tarvittaessa jos hän ei jossain tilanteessa pärjää, voin auttaa asiakasta. Hyvä kuntouttava työote on tämän asiakasryhmän kohdalla tosi tärkeää, jotta liikunta-ja toimintakyky säilyisi.

Mikä on lähihoitajan rooli tässä kuntoutumisen tukemisessa?

Lähihoitajan rooli on tässä kuntoutumisen tukemisessa se, että kannustaa asiakasta itsenäiseen toimimiseen ja ohjaa mutta tarvittaessa auttaa. Myös motivoin asiakasta liikuntaan. Ohjaan tasapainoharjoituksia,kävelyharjoituksia ja lihasharjoitteita. Huolehdin asiakkaan monipuolisesta ja proteiinipitoisesta ravinnosta. Avustan apuvälineiden käytössä ja turvallisten jalkineiden käytöstä. Tärkeää on myös se, että huolehdin turvallisesta ympäristöstä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lopputehtävä ja toimintatuokion arviointi!

Mun polvivamma :(